z kwadratowego arkusza tektury o polu 1600cm^2 wycinamy w rogach kwadraty tak, a
asd: z kwadratowego arkusza tektury o polu 1600cm2 wycinamy w rogach kwadraty tak, aby po
odpowiednim sklejeniu otrzymać otwarte pudełko. Jaka powinna być długość boków wycinanych
kwadratów, aby pole powierzchni bocznej pudełka było największe? Oblicz to pole
12 kwi 21:44
krystek: Masz na forum ,poszukaj.
12 kwi 22:01
23454: Ω
20 kwi 11:42
Patka ;): Pb=4*(40−2x)*x
2x<40
x<20
Pb=−8x2+160x
−160
xw=
=10
2*8
Pb=10*4*(40−2*10)=40*20=800
W narożnikach należy wyciąć kwadraty o boku 10 cm.
20 kwi 15:53