Kolejne wierzchołki równoległoboku
Maciek: Punkty a(1,1), B(4,3) , C(6,8) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Wyznacz
współrzędne wierzchołka D.
Proszę o krótkie rozwiązanie tylko nie z wektorów, wraz z komentarzem do zadania
12 kwi 21:40
Ajtek:
Z wektorów jest najszybciej

.
12 kwi 21:42
Maciek: chyba że nauczysz od razu człowieka który w życiu wektorów nie miał...
12 kwi 21:42
Aga1.: Wykorzystaj 2 razy wzór n środek odcinka.
Przekątne AC i BD przecinają się w punkcie S
12 kwi 21:45
Ajtek:
Aha, może innym razem

.
Znajdź współczynnik kierunkowy prostej BC.
Znajdź długość odcinka |BC|
Znajdź równanie prostej równoległej do BC przechodzącej przez punkt A.
Znajdź punkty odległe od punktu A o długość |BC| leżące na prostej przechodzącej przez punkt A.
Wybierz odpowiedni.
12 kwi 21:46
vitek1980: no to ja już bym wolał jednak wektory... 5 razy mniej roboty
12 kwi 21:48
krystek:

Napis równanie prostej DC Nastepnie prostej AD i w ich przeciąciu masz p D
12 kwi 21:48
Ajtek:
Witaj
Aga1. 
.
W sumie można jeszcze inaczej

.
Znajdź równanie prostej AB oraz BC.
Znajdź równania prostych równoległych do prostych AB i BC, przechądzące odpowiednio przez
punktu C i A.
Znajdź punkt przecięcia tych prostych.
12 kwi 21:49
Eta:
| | xC+xA | | 6+1 | | 7 | | yC+yA | | 8+1 | 9 | |
xS= |
| = |
| = |
| , yS= |
| = |
|
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | 2 | |
x
D= 2x
S−x
B= 7−4=
3 y
D=2y
S−y
B= 9−3=
6
D(3,6)
12 kwi 21:52
Ajtek:
Yyyyy jak to było

Dobry wieczór
Etunia 
Chyba tak

.
12 kwi 21:54
Maciek: dzięki piękne
12 kwi 21:55
Eta:
Dobry, dobry

...... witam
12 kwi 21:55
krystek: Eto i dbasz o to aby chłopak nie przemęczył się .

zapewne dostaniesz.Ale ma
sposobów do wyboru

Pozdrawiam.
12 kwi 21:56
Eta:
Witaj
krystek
12 kwi 21:57
Ajtek:
Powodzenia

.
12 kwi 21:58
Aga1.:

| | 1+6 | | 1+8 | |
SAC=( |
| , |
| )=(7/2,9/2) |
| | 2 | | 2 | |
| 4+xD | | 7 | | 3+yD | | 9 | |
| = |
| , |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
D(3,6) i tyle.
12 kwi 21:59
krystek: Witaj

.Nadrabiam dwudniową nieobecność i ćwiczę umysł aby szare komórki nie
"rozleniwiły"się
12 kwi 22:00
Eta:
12 kwi 22:00
Aga1.: Witajcie, ale się narobiło.
12 kwi 22:01
krystek: I jest wesoło
12 kwi 22:02