Oblicz sume
Morpo: Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych które nie dzielą się przez 3.
Ma wyjść 329400 a mi wychodzi 329700 i zastanawiam się czy to błąd w druku który zdarzył się
już dwa razy w tej książce czy błąd z mojej strony.. Prosiłbym o sprawdzenie.
12 kwi 21:01
krystek: Zapisz obliczenia! (wszystkich jest 999−99=900 i odejmujesz podzielne przez 3.)
12 kwi 21:06
vitek1980: wynik = suma wszystkich 3cyfrowych − suma podzielnych przez 3
| | (100+999)*900 | | (102+999)*300 | |
100+101+...+999 − (102+105+...+999) = |
| − |
| = |
| | 2 | | 2 | |
1099*450−1101*150 = 329400
czyli książka nie kłamie
12 kwi 21:10
Morpo: Wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych jest: 900
Liczb podzielnych przez jest 300, obliczyłem to tak:
a
n=a
1+(n−1)r
999=102+3n−3
3n=900
n=300
Czyli liczb niepodzielnych jest 900−300 = 600
S
600=329700
A ma wyjść 329400
12 kwi 21:11
krystek: Pomyśl i popatrz na zapis Vitka
12 kwi 21:23
Morpo: Rzeczywiście

dzięki
12 kwi 21:48