podstawą ostrosłupa
qwiktor: Proszę o pomoc :
Podstawą ostrosłupa jest prostokąt, którego dłuższy bok ma 16 cm.Wszystkie krawędzie boczne
mają długość,równą 10√2 . Wiedząc że trójkąt wyznaczony przez dwie przeciwległe krawędzie
boczne i przekątna podstawy jest prostokątny,
Oblicz : wysokość tego ostrosłupa i cosinus kąta nachylenia ściany bocznej o większym polu do
płaszczyzny podstawy.
Z góry dziękuję
12 kwi 20:50
Mila:

ΔACS− Δprostokątny
AC
2=(10
√2)
2+(10
√2)
2=400
|AC|=20
W ΔCAB:
20
2=16
2+b
2
b
2=144
b=12
W ΔSOC:
H
2+|OC|
2=k
2
H
2=(10
√2)
2−10
2
H
2=100⇔
H=10
|SF|
2=6
2+10
2
|SF|
2=136⇔|SF|=2
√34
12 kwi 23:24