Wartość wyrażenia jest stała?
NIE: Wykaż, że dla dowolnego kąta ostrego α wartość wyrażenia jest stała.
| | cosα | | 1−√1−cos2α | |
( |
| + |
| )*cosα |
| | 1−sinα | | √1−sin2α | |
12 kwi 20:31
krystek: | | cosx | | 1−IsinxI | | cos2x+(1−2sinx+sin2x) | |
( |
| + |
| )cosx= |
| *cosx=2 |
| | 1−sinx | | IcosxI | | (1−sinx)cosx | |
12 kwi 20:47
NIE: Nie jestem do końca pewien jak to zrobiłeś?
12 kwi 21:00
NIE: Czy to rozwiązanie na pewno jest dobre? Można tak sobie ułamki zamieniać?
12 kwi 21:19
vitek1980:
1. wartość bezwzględna nie jest potrzebna bo kąt α jest ostry
2. to nie zamiana ułamków tylko sprowadzenie do wspólnego mianownika
12 kwi 21:22
NIE: | | 1−√1−cos2α | | cosα | |
Nie rozumiem początku, bo |
| = |
| , wiec |
| | √1−sin2α | | 1−sinα | |
| cosα | | cosα | | cosα | | 1−sinα | |
| + |
| , a nie tak jak kolega napisał |
| + |
| |
| 1−sinα | | 1−sinα | | 1−sinα | | cosα | |
12 kwi 21:31
krystek: 1−√1−cos2x=1−√sin2x=1−IsinxI=1−sinx ponieważ sinx>0
12 kwi 21:34
NIE: Wielkie dzięki
12 kwi 21:46
NIE: Jeszcze tylko jedno pytanie. Jakim cudem końcowy wynik to 2?
12 kwi 21:49
krystek: Skracasz!
12 kwi 21:50
vitek1980: w liczniku masz 1 oraz drugie 1 w postaci jedynki trygonometrycznej
licznik = 2−2sinx = 2(1−sinx)
12 kwi 21:50
krystek: cos2x+1−2sinx+sin2x=2(1−sinx)
12 kwi 21:52
NIE: Jeszcze raz dzięki w takim razie.
12 kwi 21:53