Rozwiąż równania: a) -6x^2+13x+5=0 b) 5x^2=2-2x
Madzik: Rozwiąż równania:
a) −6x
2+13x+5=0
b) 5x
2=2−2x
W pewnym momencie coś w tych dwóch równaniach sknocę i nie zgadza się z odpowiedziami
Δ w pierwszym wychodzi mi 49,ale później to już x1=5/3 i x2=1/2 i to jest źle
| | −4 √11 | | √11 | |
Δw drugim to 44, pózniej to już x1= |
| i x2= |
| − to też źle wg |
| | 10 | | 10 | |
odpowiedzi
12 kwi 20:20
konrad: a) źle delta
12 kwi 20:24
Madzik: konrad:
gdzie jest błąd?
12 kwi 20:32
mika: a)Δ=169+120=
12 kwi 20:34
Madzik: oki już ogarniam, a ten drugi, co jest źle?
12 kwi 20:36
mika: 2) Δ dobrze x1 i x2 źle
12 kwi 20:39
Madzik: | | −2−√44 | | −2−√4*11 | | −4√11 | |
x1= |
| = |
| = |
| |
| | 2*5 | | 10 | | 10 | |
i co tu jest źle?
12 kwi 21:00
krystek: a ile to 2

+ 1

=
12 kwi 21:01
krystek: −2−2√11=−2(1+√11)
12 kwi 21:02
Madzik: aaa widzisz, dobra okej, wszystkim dziękuję za pomoc
12 kwi 21:07
Skipper: 6x2−13x+5=0...rozwiąze ktos ?
18 gru 14:20
Radek: W czym problem obliczyć deltę
△=(−13)2−4*6*5=49
Pierwiastek z Δ=7
Oblicz x1 i x2
18 gru 14:31