mógłby ktos podpowiedziec jak zrobic bez metody wyznacznikowej ?
kk: Dany jest układ równań
mx+(2m+1)y=m
−x+mx=2m
a)zbadaj liczbę rozwiązań tego układu w zależności od parametru m.
b) dla jakich wartości m układ ten jest spełniony przez parę nieujemnych liczb?
Umie to ktoś ?
12 kwi 19:55
Nienor: Wyznaczasz x z pierwszego:
i wstawiasz do drugiego (zauważ, że wyznaczając x zakładasz, że m≠0 musisz później do tego m=0
wrócić i sprawdzić, czy autentycznie nie spełnia ono układu)
wtedy drugie równanie ma postać:
x(m−1)=2m
12 kwi 20:14