sin2x= 2 cosx. Znajdź wszystkie rozwiązania tego równania spełniające warunek x^
agaa: sin2x= 2 cosx. Znajdź wszystkie rozwiązania tego równania spełniające warunek x
2 − 4x − 32 < 0
.
| | π | |
Wyszło mi, że sin x= |
| i z nierówności x∊(−4; 8) Jak sprawdzić czy równanie |
| | 2 | |
trygonometryczne należy do tego przedziału ?
12 kwi 19:55
12 kwi 19:59
ICSP: nie opisałaś k
Przybliż rozwiązania sinusa i zobacz które należą do szukanego przedziału
12 kwi 20:02
PW: 2sinxcosx=2cosx
cosx(sinx−1)=0
cosx = 0 lub sinx=1
To pierwsze ma dwa pierwiastki na (0, 2π), a więc coś zgubiłaś.
12 kwi 22:34