Równania wielomianowe
GabaaK: Proszę o rozwiązanie zadania:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian kwadratowy P(x) = x
2 + 2x − 8 jest równa
R(x) = −5x +2. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x+4).
nie wiem co tu zrobiłam źle że mi nie wychodzi wynik
12 kwi 19:28
PuRXUTM: P(x)=x2+2x−8=(x+4)(x−2)
W(x)=Q(x)*P(x) −5x+2
W(x)=Q(x)*(x2+2x−8) −5x+2
W(x)=Q(x)*(x+4)(x−2)−5x+2
Wyznaczam resztę z dzielenia przez dwumian (x+4) z twierdzenia Bezout
W(−4)=Q(x)*(−4+4)(−4−2)−5(−4)+2=22
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x+4) jest równa 22
12 kwi 19:42
GabaaK: a dlaczego nie moge obliczyc tego z delty?
12 kwi 19:51