matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sosna:
Rozwiąż równanie: 3
x+2
+9
x+1
=810
16 wrz 19:43
Kasia:
3
x
*3
2
+9
x
*9=810 3
x
+3
2
x-90=0 t=3
x
t>0 t
2
+t-90=0 Δ=361 √Δ=19 t
1
=-10 odpada bo z załozenia t>0 t
2
=9 3
x
=9 3
x
=3
2
x=2
16 wrz 19:49