Matematyka... Proszę o pomoc w zadaniach :*
Kasia: 1)Wyznacz ciąg asymetryczny, dla którego suma trzeciego i szóstego wyrazu wynosci 25 oraz suma
drugiego i ósmego wyrazu jest równa 28
2) Znajdź sumę dwucyfrowych liczb naturalnych mniejszych od 50 ?
3 ) Między liczbą 15 i 7 wstaw trzy liczby tak, aby wszystkie tworzyły ciąg asymetryczny ?
4) Pierwszy wyraz ciągu artymetycznego jest równy 9, a różnica 4. Który wyraz tego ciągu jest
równy 37? a) szósty b ) siódmy c ) ósmy d) dziewiąty
12 kwi 18:18
Janek191:
z.1
a3 + a6 = 25
a2 + a8 = 28
więc
Korzystając z wzoru
an = a1 + ( n −1)*r
==================
mamy :
a1 + 2r +a1 + 5r = 25
a1 + r + a1 + 7r = 28
czyli
2 a1 + 7 r = 25
2 a1 + 8 r = 28
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy równania stronami
r = 3
====
więc
2 a1 + 7*3 = 25
2 a1 = 25 − 21 = 4 / : 2
a1 = 2
======
Odp. Jest to ciąg arytmetyczny o a1 = 2 i różnicy r = 3
=============================================
z.2
Te liczby, to :
10,11,12,13, ...,48,49
Jest ich 49 − 9 = 40
oraz a1 = 10, a40 = 49
więc na podstawie wzoru
Sn = 0,5*{ a1 + an )*n
========================
mamy
S40 = 0,5 *( a1 + a40 )*40 = 20*( 10 + 49) = 20*59 = 1 180
Odp. Suma tych liczb jest równa 1 180.
===================================
z.3
15,15 + r, 15 + 2r, 15 + 3r, 15 + 4r = 7
więc
4r = 7 − 15 = − 8 / : 4
r = − 2
−−−−−−−−−
dlatego te liczby, to: 15 + (− 2) = 13, 15 + 2*(−2) = 11, 15 + 3*(−2) = 9
Odp. 13,11,9
==============
z.4
a1 = 9
r = 4
−−−−−−−−−−
a1 + ( n −1)*r = 37
9 + ( n −1)*4 = 37
9 + 4 n − 4 = 37
4n = 32 / : 4
n = 8
−−−−−−−
Odp. c
=======
13 kwi 10:41