zadania
zadanie: czy moge zapisac x≠−2 ⋁≠2 czy ⋀ musze?
12 kwi 18:01
Mila: Zaprzeczeniem alternatywy jest koniunkcja zaprzeczeń.
4−x2≠0⇔x≠2 i x≠−2
12 kwi 18:38
zadanie: no dobra ale jak rozwiazujemy rownanie 4−x2=0 to piszemy x=−2 ⋁ x=2 to dlaczego nie mozemy
napisac lub jak jest≠0?
13 kwi 12:46
zadanie: ?
13 kwi 13:09
Krzysiek: No nie mozesz tak zapisac. Spojrz do notatek na prawa de Morgana . Masz tak 4−x2=0 ⇔ gdy x=2
⋁x=−2 czyli masz alternatywe. Teraz zobacz Zaprzeczeniem 4−x2=0 bedzie 4−x2≠0 czyli
mozemy zapisac to tak ∼(x=2 v x=−2) ⇔∼(x=2)⋀∼(x=−2) zgodnie z prawem de Morgana czyli
∼(x=2 v x=−2)⇔x≠2⋀x≠−2 czyli zaprzeczeniem alternatywy jest koniunkcja zaprzeczen .
Tak samo bedzie ze zaprzeczeniem koniunkcji jest alternatywa zaprzeczen
13 kwi 15:32
Krzysiek: Teraz zobacz co wyzej napisala wczoraj zielona (wiosenna ) MIla
13 kwi 15:35
zadanie: aaa dzieki
14 kwi 15:40