kombinatoryka... błagam o pomoc
Justyna: Cyfry 1,2,3,4,5,6,7 ustawiamy w sposób losowy w szereg. Ile jest takich ustawień, że:
a) cyfra 7 stoi na początku lub na końcu
b)para cyfr 6 i 7 (w dowolnej kolejności)stoi na początku lub na końcu szeregu
9 wrz 19:16
Eta:
Zlituję się nad
Justyną 
a) ustawiamy na początku 7 , więc pozostałych sześć elementów dowolnie
czyli na 6! sposobów
podobnie 7 na końcu , i znów sześć elementów na 6! sposobów
zatem ilość takich ustawień jest:
6! +6! = 2*6!= 2*1*2*3*4*5*6 =......... ( wymnożyć to już umiesz?
b) para (6,7) na początku i dowolnie czyli na 2! sposobów
pozostałych pięc elementów na 5! sposobów
zatem ilość jest 2!*5!
podobnie ( 6,7) na końcu : 2!*5!
wszystkich takich ustawień jest:
2!*5! + 2!*5! = 2*2!*5! = ......... dokończ
10 wrz 00:06