zadania :)
nesia809: 1. Niech a=log₂5+log⅓ 1/10. Wówczas:
a=0
a<2
a>4
a=4
i obliczenie
2. Dane są przedziały A=(−∞;−5> i B=(−7;−5). Wskaż zbiór do którego należą wszystkie liczby x
spełniające jednocześnie warunki: x∈ A i x∈B.
(−∞;−7)
(−∞;−7>suma {−5}
(−∞;−7>
(−∞;−7) suma {−5}
3. Liczba −|7−|3−|2−6||| rozwiaż.
4. Z talii 52 kart losujemy kolejno dwie karty. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dwóch
dziesiątek?
5. Na ile sposobów można ustawić w szeregu siedmiu harcerzy, wśród których jest trzech
blondynów i czterech brunetów, tak aby wszyscy blondyni stali na prawo od wszystkich brunetów?
6. Rozwiąż wielomian W(x)= x³−3x²+3x−2.
7. O ciagu arytmetycznym (an), gdzie n≥1, wiadomo że a₃=7 i a₆=19. suma pierwszych piętnastu
wyrazów tego ciagu?
8. Klasa Lolka liczy n osób, wśród których jest sześciu chłopców. N auroczystość szkolną należy
wybrać dwuosobową delegację, losując kolejno dwa sposoby n losów oznaczonych numerami uczniów
w dzienniku szkolnym. Prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych osób będzie dokładnie jeden
chłopiec wynosi 3/7. Oblicz ile dziewcząt jest w klasie Lolka wiedząc że jest ich więcej niż
chłopców.
12 kwi 17:41