rachunek prawdopodobieństwa
mirr: ile jest liczb trzycyfrowych większych od 650, o różnych cyfrach, utwożonych z cyfr należących
do zbioru {4,5,6,7,8,9}?
12 kwi 17:06
aniabb:
|Ω|=6*5*4 = 120
A={654,657,658,659,67...*4 , 68...*4, 69...*4 , 7...*20 , 8...*20, 9...*20}
|A| =4+4+4+4+20+20+20 = 76
P(A)=76/120
12 kwi 17:09
mirr: Dlaczego Aniu |omega| = 6*5*4?
I musimy robic P(A)? Wtedy wychodzi nam ułamek, a pytają o to ile jest liczb, wiec musi byc
liczba całkowita, chyba...
12 kwi 17:15
aniabb: przeczytałam w tytule prawdopodobieństwo i odruchowo policzyłam

|A| = 76
12 kwi 17:18
mirr: aha dziekuje

już wszystko klarowne
12 kwi 17:20