Help
Arktos : Wyznacz parametry a, b, c tak, aby wielomiany P(x) i Q(x) były równe
a) P(x) = 2x3 + ax2 + 5x + b + c i Q(x) = (b−3)x3 + ax2 + (2a + c)x + 4
więc wypisuję :
b−3=2
a=a
5=2a+c
b=4
c=?
Co robię źle proszę o pomoc wiem ,
że to nie jest może jakieś super trudne ale
ja dopiero zaczynam i nie rozumiem tego .
12 kwi 16:57
Ajtek:
b+c=4 .
12 kwi 17:10
aniabb: b+c=4 bo oba to jeden wyraz wolny
12 kwi 17:10
Ajtek:
Pierwszy
Witaj aniabb
12 kwi 17:11
aniabb: witaj niepotrzebnie pokusiłam się o komentarz