Wyznacz objętość i pole boczne bryły
beniasoql: Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy tego
prostopadłościanu pod kątem α takim, że sin α = 2/3. Krawędź podstawy ma długość 10. Wyznacz
objętość i pole powierzchni bocznej tej bryły.
12 kwi 16:10
dero2005:

a = 10
h
2 + (
a2)
2 = h
s2
(
23h
s)
2 + 5
2 = h
s2
−
59h
s2 = −25
h
s2 = 45
h
s = 3
√5
| | a2*h | | 102*2√5 | | 200 | |
V = |
| = |
| = |
| √5 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
P
c = a
2 + 2a*h
s = 10
2 + 2*10*3
√5 = 100 + 60
√5 = 20(5 + 3
√5)
12 kwi 17:45
dero2005:
Pb = 2a*hs = 2*10*3√5 = 60√5
12 kwi 17:46