Znajdź 3ci wyraz ciągu arytmetycznego
Jacek: a1=
√3 +
√2
a2= 1/
√3 +
√2
znajdź a3 − czyli trzeci wyraz ciągu.
I z wzorów r = n2−n1 = u mnie wyszło −2
an = a1 + (n−1)r
czyli a3= (
√3 +
√2 ) + (3−1)* ( −2) =
√3 +
√2 −4
I sa 4 rozwiązania i żadne z nich nie jest ok. ALbo się gdzieś mylę

!

a)
√3 − 3
√2 b)
√3 + 3
√2 c) 2
√3 −
√2 d
√3 +
√2
Nie wiem gdzie robię błąd


Pzrkształcam na różne sposoby i NIE WYCHODZI MI

Proszę o pomoc
12 kwi 14:59
Jacek: Czy ktoś pomoże?
12 kwi 15:18
Jacek: Bo nie wiem, czy błąd w teście, czy ja mam pomyłkę
12 kwi 15:19
Kamila: zobacz dobrze tą r bo mi wyszło e r= minus dwie trzecie pierwiastków z 3
12 kwi 15:25
Jacek: bo a2 = 1: (
√3 +
√2 )
Ten zapis mógł zmylić

I wtedy r=−2
12 kwi 15:29
Jacek: Chyba że się mylę
12 kwi 15:29
martin: Skoro a2=1/(√3−√2), to r=−2√2
Skąd wyszło Ci −2?
Usuń najpierw niewymierność z mianownika wyrazu a2.
12 kwi 15:51
martin: edit
oczywiście miałem na myśli a2=1/(√3+√2)
12 kwi 15:53
Jacek: ok. Tak , błąd w zwykłym liczeniu

Dz.
12 kwi 15:56