Rozważam rozwiązania w przedziale <0,2π>
1) y=sin(x)
| 1 | ||
sinx= | ||
| 2 |
| π | 5π | |||
x1= | lub x2= | |||
| 6 | 6 |
| π | 3π | |||
x3= | lub x4= | |||
| 2 | 2 |
| π | ||
a) a1=x1= | ||
| 6 |
| π | ||
an= | +(n−1)*2π | |
| 6 |
| 1 | |||||||||||||||
Sa25= | *25 =604 | π | ||||||||||||||
| 2 | 6 |
| π | ||
b) b1=x2= | ||
| 2 |
| π | π | |||
bn= | +(n−1)*2π, b25= | +24*2π | ||
| 2 | 2 |
| 1 | |||||||||||||||
S25b= | *25=612 | π | ||||||||||||||
| 2 | 2 |
| 5π | ||
c) c1= | ||
| 6 |
| 5π | 5π | |||
cn= | +(n−1)*2π, c25= | +24*2π | ||
| 6 | 6 |
| 5 | |||||||||||||||
S25c= | *25=620 | π | ||||||||||||||
| 2 | 6 |
| 3 | ||
d) d1= | π | |
| 2 |
| 3 | 3 | |||
dn= | π+(n−1)*2π, d25= | π+24*2π | ||
| 2 | 2 |
| 1 | |||||||||||||||
S25d= | *25=637 | π | ||||||||||||||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | 5 | 1 | |||||
604 | π+612 | π+620 | π+637 | π=2475π | ||||
| 6 | 2 | 6 | 2 |