rownanko
zombi:
W N
+
(y+1)
x−1=y!
Odp. (1,1); (1,2); (2,4)
Od y≥5 musi zachodzić jakaś sprzeczność, poza tym y musi być liczbą parzystą oprócz jedynki,
próbowałem z ostatnimi cyframi, ale zawsze znajduję jakiś kontrprzykład.
12 kwi 14:30
ICSP: [C{zombie]] skąd ty takie zadanka bierzesz ?
12 kwi 14:31
zombi: Pawłowski "Kółko matematyczne dla olimpijczyków" ,w zasadzie to nie idą mi tak źle, teraz
zostały mi dwa z tego działu, w tym to. Zastanawiałem się gdzie może być sprzeczność, bo
raczej tak trzeba pokazać, ze wyższe liczby już nie działają.
12 kwi 14:40
zombi: I coś do sprawdzenia:
W N
+
31(xyzt+xy+xt+zt+1)=40(yzt+y+t) Odp. (1,3,2,4)
(31x−40)[yzt+y+t]=−31(zt+1)
P<0 ⇒ x=1, podstawiamy x=1
−9(yzt+y+t)=−31(zt+1)
⇒
| y(zt+1)+t | | 3*9+4 | |
| = |
| |
| (zt+1) | | 9 | |
Z ułamków łańcuchowych
⇒ x=1 y=3 t=4 z=2
12 kwi 14:58
zombi: Podbitka odnośnie tego pierwszego równania
12 kwi 20:54
zombi: A podbije

Na matematyka.pl też jeszcze nie ma rozwiązania do pierwszego : <
13 kwi 14:27
13 kwi 18:12