ciągi
:-)TO TYLKO JA: Jak się za to zabrać



Zbadaj monotoniczność ciągu a
n=sin n
9 wrz 18:44
Bogdan:
Badamy znak różnicy: a
n+1 − a
n.
| | n + 1 − n | | n+ 1 + n | |
an+1 − an = sin(n + 1) − sin(n) = 2*sin |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= 2*sin |
| *cos(n + |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
nie można ustalić znaku cos(n + |
| ), co oznacza, że ciąg an |
| | 2 | |
nie jest monotoniczny.
9 wrz 19:08
:-)TO TYLKO JA: a skąd się wzięło to 2* sin i cos?
9 wrz 20:18
piotrek: Podstawowe wzory na sumy i różnice funkcji trygonometrycznych
9 wrz 20:23
:-)TO TYLKO JA: aaa,no tak

Dzięki za pomoc.
9 wrz 20:26