:)
mala: Liczba 2 jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu
W(x) = x4 + ax3 + bx2 +20x−12
Wyznacz a i b. Dla wyznaczonych a i b rozłóż ten wielomian na czynniki
12 kwi 14:21
ICSP: W(2) = 0
W'(2) = 0
W''(2) ≠ 0
z tych trzech warunków dostaniesz a oraz b
12 kwi 14:22
mala: dlaczego najpierw W9x)=0 a potem nie ?
12 kwi 14:26
mala: mogłbys mi powiedzieć na jakiej zasadzie rozwiazuje się takie zadania ?
12 kwi 14:26
ICSP: no przecież pochodne są ci znane ?
w(x) = 0 − pierwiastek co najmniej jednokrotny
w(x) = 0 oraz w'(x) = 0 − pierwiastek co najmniej dwukrotny
i.t.d.
12 kwi 14:28
mala: nie są mi znane ..
12 kwi 14:34
ICSP: Smuteczek

W takim razie musimy iśc na około. x = 2 jest pierwiastkiem dwukrotnym w(x) co znaczy że w(x)
dzieli się przez (x−2)
2 bez reszty.
zatem :
w(x) = (x−2)
2 * q(x) . Aby stopnie nam się zgadzały wielomian q(x) musi być stopnia 2.
zatem :
w(x) = (x−2)
2 * (x
2 + cx + d)
po wymnożeniu i porównaniu potęg przy odpowiednich współczynnikach dostaniesz c oraz d. Później
wyliczenie a oraz b nie jest już problemem
12 kwi 14:37
mala: dziekuje
12 kwi 14:54
mala: oj wychodzi inaczej niż powinno
12 kwi 15:09