Parametr K
ehem#60;2: Mam wykres funkcji
f(x) =4 x−2 +2
Pytanie brzmi
Dla jakiej wartości parametru k równanie |f(x)| = k ma dwa pierwiastki dodatnie
12 kwi 14:18
Mila:

f(x) =4
x−2 +2
Graficznie:
f(x)=4
x−2+2
dla x=0 mamy
Dla jakiej wartości parametru k równanie |f(x)| = k ma dwa pierwiastki dodatnie
f(x) przyjmuje tylko wartości dodatnie, zatem
|f(x)|=f(x)
Nie istnieje takie k, aby równanie |f(x)| = k miało dwa rozwiązania. Może mieć jedno
rozwiązanie albo nie mieć rozwiązania.
Może czegoś nie dopisałaś?
12 kwi 21:10