funkcja
Licealista_Theosh: Pytanko o funkcję kwadratową i jej odbicie.
Miałem na pracy tekie coś :
f(x)= 2(x−1)2+3
Narysowałem. Z tego zadania interesował mnie 1 punkt.
1) Podaj liczbę dla którego równanie |f(x)|=m na 4 zrozwiązania.
Napisałem że m∊∅ czy dobrze zrobiłem?
12 kwi 13:56
Kaja: tak
12 kwi 13:58
Licealista_Theosh: Dzieki.
12 kwi 14:00
Mila:
f(x)=2(x−1)2+3 przyjmuje tylko wartości dodatnie.
Zatem |f(x)|=f(x)
Nie istnieje m∊R, takie, aby równanie |f(x)|=m miało 4 rozwiązania.
Gdyby było równanie f(|x|)=m, to jest inaczej . Narysuję w drugim wątku.
12 kwi 18:50
Mila:

Gdyby było równanie f(|x|)=m, to jest inaczej .
Równanie f(|x|)=m, ma 4 rozwiązania dla
m∊(3,5)
12 kwi 18:53