Paczka zad maturalnych z liczb rzeczywistych
rgl: 1. Wyznacz liczbę x wiedząc, że x = 9
1 + log3 4
| | 1 | |
2. Wykaż, że liczba a = |
| − 3√9 − 3√4 − 3√6 jest naturalna |
| | 3√3 − 3√2 | |
| | 1 | |
3. Dane są przedziały a = (−∞, log575 − log53) i B = <log3 |
| , 7>. Wyznacz A∩B oraz |
| | √3 | |
A\B
4. Dana jest liczba a = (3 − 2
√2)
3 − (5−3
√2)
2. Wyznacz liczbę odwrotną do liczby a. Wynik
przedstaw w postaci wyrażenia a+b
√2 gdzie a,b należą do rzeczywistych.
5. Dana jest liczbe trzycyfrowa a, w której suma cyfr jest równa 9. Jeśli na końcu liczby a
dopiszemy zero, to powiększymy ją o 4779. Wykaż, że liczba a jest różnicą kwadratów dwóch
liczb naturalnych.
Są to zadania, których nie umiałem zrobić, więc jakbyś ktoś podjął się ich rozwiązania to
fajnie jakby od razu napisał tok myślenia przy rozwiązywaniu. Dzięki z góry
12 kwi 13:16
Kaja: 1. x=91*9log34=9*(32)log34=9*3log342=9*42=9*16=144
12 kwi 13:25
Kaja: 2. usuń niewymierność z mianownika. skorzystaj ze wzory a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2).
12 kwi 13:26
Kaja: 3. log
575−log
53=log
5(75:3)=log
525=2
A=(−
∞;2) B=<−0,5;7>
A∩B=<−0,5;2)
A/B=(−
∞;−0,5)
12 kwi 13:30
Kaja: 4. najpierw spróbuj tu zastosować wzory skróconego mnożenia i zobacz co wyjdzie. liczbą
12 kwi 13:31
rgl: 1. Nie rozumiem. Dlaczego nagle 91+log34 zmienia się w 9log34? i czemu później z
3log342 nagle jest tylko 42?
2. Próbuje usunąć tą niewymierność tymi wzorami ale nic mi tam nie wychodzi dobrego. Możesz
napisać troszkę dalej rozwiązanie?
dzięki
17 kwi 21:09