prawdopodobieństwo
duo: zad. 1 Spośród 4 różnokolorowych żetonów do gry planszowej zostaną wybrane losowo trzy i
rozdane losowo 3 graczom− każdemu po jednym żetonie. Na ile sposobów można to zrobić?
zad. 2
W jednoczesnym rzucie monetą i symetryczną sześcienną kostką do gry prawdopodobieństwo tego, że
wypadnie orzeł i liczba oczek większa od 4 wynosi.
12 kwi 12:42
dospa: zad1
4x3x2=24
lub wypisz wszystkie:
123 213 312 412
124 214 314 413
132 231 321 421
134 234 324 423
142 241 341 431
143 243 342 432
zad2
A−zdarzenie polegające na wyrzuceniu liczby oczek większej od 4
A={5,6}
|A|=2
|Ω|=6
| | |A| | | 2 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 6 | | 3 | |
B−zdarzenie polegające na tym, że wypadnie orzeł
|B|=1
|Ω|=2
Aby obliczyć prawdopodobieństwo iloczynu dwóch niezależnych zdarzeń należny pomnożyć
poszczególne prawdopodobieństwa.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A) x P(B)= |
| x |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
12 kwi 14:55
duo: Dziękuję bardzo za pomoc. Pozdrawiam
15 kwi 13:36