ostroslupy
MONIKAAA: 7. Kąt nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego do płaszczyzny
podstawy
ma miarę 60 stopni. Wysokośc tej bryły to 8 cm. Oblicz pole boczne tej bryły.
12 kwi 11:38
dospa:Wiemy, że kąt zawarty między bokiem a podstawą wynosi 60o (zaznaczone niebieskim kolorem).
Z sinusa kąta 60o można obliczyć y
√3
sin60o =
2
√3
8
=
2
y
y= 16 √3
Oraz x
1
cos60o=
2
1
x
=
2
16 √3
x=4 √3
d=a √2
d=2x 4 √3
a √2 = 8 √3
a=4 √6
Obliczamy pole boku ostrosłupa (trójkąt jest równoboczny)