matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
POMOCY_CAŁKA:
x
oblicz całke ∫sin
2
dx
3
12 kwi 09:20
jikA:
x
Zrób podstawienie
= t ⇒ dx = 3dt dostaniesz
3
3 ∫ sin
2
(t)dt następnie wykorzystaj wzór
1
1
cos(2x) = 1 − 2sin
2
(x) ⇒
sin
2
(x)
=
−
cos(2x) wtedy otrzymasz
2
2
3
3
∫ dt −
∫ cos(2t)dt
2
2
12 kwi 09:51