Rozwiąż równanie
maturzysta: 12x3+4x2−9x−3=0
i mam tak
4x2(3x+1)−3(3x+1)=0
(3x+1)(4x2−3)
i jak teraz dalej to liczyć?
12 kwi 00:57
Eta:
3x+1=0 v 4x
2−3=0
| | 1 | | √3 | | √3 | |
x=.− |
| v x= |
| v x= − |
| |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
12 kwi 01:06
Krzysiek: w ostatnim dzialaniu powinno byc =0 i teraz 3x+1=0 lub 4x2−3=0 tox=−1/3 lub 4x2−3=0 to ze
wzoru skroconego mnozenia a2−b2=(a−b)(a+b) 4x2−3=0 to (2x−√3)(2x+√3=0 to
2x−√3=0 lub 2x+√3=0 to policz ile wyniesie x
12 kwi 01:11
Eta:
12 kwi 01:13
Eta:
Maturzysta już pewnie smacznie śpi
12 kwi 01:14
maturzysta: nie śpie

męczę sie z tym bo musze to jutro zaliczyć
12 kwi 01:16
maturzysta: dzięki, już chyba łapie
12 kwi 01:19
12 kwi 01:21
maturzysta: wiem wiem, już policzyłem wszystkie te zadania, a to miałem na spr poprawie dzisiaj. zdziwiłem
sie że o tej godzinie jeszcze mi ktos pomógł. Dzięki wielkie
12 kwi 01:22
maturzysta: 3x3−x2−x−1=0
x2(x−1)−1(x−1)=0
(x−1)(x2−1)=0
(x−1)(x−1)(x+1)=0
x=1 x=−1
a to jest dobrze bo na spr mam podkreślone to (x2−1) w trzeciej linijce
12 kwi 01:26
Osxx: Rozwiązanie dobre, ALE jeśli nie byłoby "3" przy x3. Upewnij się czy dobrze przepisałeś
12 kwi 01:32
maturzysta: czyli dobrze. Rzeczywiście tą trójke przypadkjowo napisałem.
12 kwi 06:26