.
okok:

Wierzchołki trójkątów ABC i ACD, o wspólnej podstawie AC, leżą na okręgu. Trójkąt ACD jest
równoramienny, ad = ab. W trójkącie ABC mamy dane: BC = 8 oraz AC = AB + 6, kąt ABC = 120
0.
Oblicz obwód czworokąta ABCD. Błagam obliczyłam już że AC ma 13, a AB ma 7, mam nadzieje, że
dobrz, ale nie wiem co mam zrobić dalej..
12 kwi 00:28
okok: ktoś mi powie co mam zrobić dalejj, żeby to obliczyć?
12 kwi 00:37
Eta:
z warunku wpisania czworokąta w okrąg
∡B+∡D= 180o ⇒ ∡D= 60o to trójkąt ACB −−− jest równoboczny
|AD|=DC|=|AC|= 13
12 kwi 00:45
okok: ok, dzięki, właśnie nie wiedziałam czy dobrze mi wychodzi
12 kwi 00:50
Eta:
12 kwi 00:54
DISSS: mógłbyś napisać jak doszedłeś do tego że |AC| ma 13 ?
21 kwi 11:23
Koalka: AC obliczasz z tw sinusów
29 kwi 21:24
aga: Ale jak z tw sinusów? Bo mi nie chce wychodzić
5 maj 14:07
Weronika: a można to obliczyć inaczej niż z własności czworokąta?
12 maj 15:13
Ania: jak dojść do tego ile ma AC ?
13 maj 13:46
XYZ: Nie z twierdzenia sinusów tylko cosinusów
27 maj 18:53