zadanie domowe
Rudka: Państwo Kamińscy kupili prostokątną działkę pod budowę domu i ogrodzili ją.
Zamówili metalową bramę o szerokości 5m i futkę o szerokości 1m. Na pozostałą część
ogrodzenia zużyli 122m siatki. Oblicz:
a. obwód L działki
b. wymiary działki, wiedząc, że stosunek sąsiednich boków działki jest równy 3:5
9 wrz 17:50
tim: Ja.
9 wrz 17:51
tim: Skoro:
a) Państwo zużyli 122m siatki + 5m bramy + 1m furtki. Ile m obwodu ma działka?
b) Jak obliczysz a) pomogę z tym.
9 wrz 17:51
Rudka: obwód wynosi 128m
9 wrz 18:05
tim: Świetnie.
b) Jeden z boków ma wymiar 3x, zaś drugi 5x
3x + 3x + 5x + 5x (obwód) = 128m
Oblicz x.
9 wrz 18:07
wink: 128/8=16
jeśli 3:5 to 16*3=48m i 5*16=80m
9 wrz 18:08
tim: Wink. Pamiętaj, że w prostokącie są 4 BOKI!
9 wrz 18:09
Rudka: jeden bok wynosi 24m a drugi bok 40m
9 wrz 18:14
wink: cholera, a chciałem chociaż raz pomóc a nie tylko prosić o pomoc

tak, tak, 4 boki
9 wrz 18:45