określ dziedzinę i miejsce zerowe funkcji
gosia: Bardzo proszę o pomoc
Zadanie 1. Określ dziedzinę i miejsce zerowe funkcji:
a) f(x)= x+1 dzielonę na x−3
b) f(x)= pierwiastek x−3
Zadanie 2. naszkicuj wykres funkcji f, a następnie odczytaj zbiór wartości funkcji oraz podaj
przedziały monotoniczności:
f(x) = {5 dla x € (−∞; −5>
−x dla x € (−5;1)
x−1 dla x €<1;+∞
Zadanie 3.Wykorzystując funkcje f z zadania 2 sporządź wykres funkcji:
a) g(x)=f(x−2)+3
b) h(x)=−f(x)
Zadanie 4.Rozwiąż.
a) równanie:x2−11x+28=0
b) nierówność: (x−3)2<2(x+1)2
Zadanie 5. Wiedząc ze tga= 2/3 oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta
ostrego α
11 kwi 23:51
Osxx: Zad. 1
D: x−3≠0 ⇒ x≠3.
D=R\{3}
0=x
0+1 ⇒ x
0=−1
b) f(x)=
√x−3
D: x−3≥0 ⇒ x≥3
D=x∊<3,+∞)
0=
√x0−3 / * (...)
2
0=x
0−3 ⇒x
0=3
12 kwi 00:21