Mam problem z całką trygonometryczną, dlugo się już z nią męczę, z 1 trygonometrycznej nie
dałem rady, przez uniwersalne podstawienie tgx/2 też nie.
Macie jakiś pomysł?
| sin2x | ||
∫ | dx | |
| cos6x |
| sinx | −sinx | −cosx | ||||
∫sinx* | dx= | −∫ | dx=cdn.. | |||
| cos6x | 5cos5x | 5cos5x |
| sinx | sinx | |||
[ sinx=u, cosx dx=du, dv= | dx; v=∫ | dx] | ||
| cos6x | cos6x |
| sinx | ||
[v=∫ | dx=..[, cosx =t, −sinxdx=dt; | |
| cos6x |
| sinx | 1 | −1 | −1 | |||||
v=∫ | dx=−∫ | dt= | t−5= | ] | ||||
| cos6x | t6 | 5 | 5cos5x |
| −sinx | 1 | |||
= | +∫ | dx | ||
| 5cos5x | 5cos4x |