Prawdopodobieństwo
Morpo: Co jest bardziej prawdopodobne:
a) w rzucie dwoma kostkami wyrzucenie sumy oczek nie mniejszej niż 11,
czy
b) w rzucie czterema monetami wyrzucenie co najmniej trzech orłow?
Odpowiedz uzasadnij.
Podpunkt a obliczyłem, kompletnie nie rozumiem jak obliczyć podpunkt b... dawno tego nie miałem
w szkole i się pozapominało...
Mogę prosićo maksymalnie szczegółowe wyjaśnienie ? Chodzi mi o to, dlaczego tak a nie inaczej
się liczy..Z góry dzięki
11 kwi 22:20
Mila:
a) Ω=6
2=36
A−w rzucie dwoma kostkami wyrzucenie sumy oczek nie mniejsza niż 11,( czyli suma oczek ≥11)
Warto wypisać zdarzenia sprzyjające
A={(5,6)(6,5)(6,6)}
|A|=3
| | 3 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| =0,083333... |
| | 36 | | 12 | |
b) B−w rzucie czterema monetami wyrzucenie co najmniej trzech orłow?
Ω=2
4=16
zdarzenia sprzyjające
| | 4! | |
(OOOR) |
| =4 możliwości ( orzeł może zmieniać miejsce w ciągu) |
| | 3! | |
(OOOO) 1 możliwość
|B|=5
| | 5 | |
P(B)= |
| =0,3125>0,0833... |
| | 16 | |
11 kwi 23:45