jaka dziedzina gdy mamy 1
gagp: Hej, pliska wytłumaczcie mi jak to jest z tą jedynką...
Jak mam do wyliczenia dziedzinę a mam:
a) x+9/x−1
b) x+9/x+1
to co się dzieje z tą jedynką − mam w odpowiedzi zaznaczyć, że dziedziną jest pier. z 1 (1)?
Czy co mam napisać?
PS: A jak jest w wielomianach (przykład

(x
3−2)(x
2+1)(x
2−1)
co się dzieje wtedy z tą jedynką?
Pozdrawiam!
11 kwi 21:59
gagp: w dziedzinie tam ma być na dole x2 w a i b!
11 kwi 22:00
Włóczykij: a znasz pojęcie dziedziny funkcji?
a) x−1≠0
x≠1
b) x≠−1
dziedziną tego wyrażenia (x3−2)(x2+1)(x2−1) jest zbiór liczb rzeczywistych.
11 kwi 22:03
Włóczykij: jeżeli x
2, to:
x
2−1≠0
x
2≠1
x≠−1 i x≠1
D=R\{−1,1}
Nie wiem co Ci przeszkadzaja te jedynki
11 kwi 22:04
11 kwi 22:09
Włóczykij: może powiedz na początku o co Ci chodzi z tym zadaniem na 45str
tam masz rozwiązać równanie, a Ty piszesz o dziedzinie.
11 kwi 22:13
gagp: pomyliło mi się z tą dziedziną nie mam cały czas przed sobą przecież tej kartki!
Zadanie nr. 27
rozwiąż równianie
x
3 − 12x + x − 12= 0
wynik:
(x−12)(x
2−1)(x
2+1)=0
w odpowiedziach; x=12. A co się stało z tymi jedynkami? Dlaczego nie ma; x=12 i x= −1 i x=1
11 kwi 22:21
Włóczykij: x2(x−12)+x−12=0
(x−12)(x2+1)=0
x=12
11 kwi 22:25
Włóczykij: twój 'wynik' czyli rozłożenie na czynniki jest złe...
dostałaś wielomian 5 stopnia, a początkowy jest 3
11 kwi 22:26
gagp: wynik w cudzysłowiu?! Wiesz co żal mi ciebie. Nie przychodzisz tutaj kolego po to, aby z
irytacją obserwować innych i WYTAKAĆ IM ich błędy w sposób bardzo nieelegancki! Zachowujesz
się jakbyś pozjadał wszystkie rozumy! Nie będe tracić na kogos takiego jak ty czasu. zagnam
mam nadzieje, że taka więcej takiej hołoty nie spotkam na matematyce pisz!
11 kwi 22:34
Włóczykij: napisałem 'wynik' żeby nie przepisywać tych nawiasów i żebyś wiedziała, że właśnie w Twoim
'wyniku jest błąd.
keep calm
11 kwi 22:39
Włóczykij: następnym razem napiszę: wyrażenie znajdujące się pod słowem 'wynik' jest...
tak żeby nie było niedomówień

pozdrawiam Cię
11 kwi 22:41
Krzysiek: Gagp. Wez sie TY wallnij w ten glupi leb. Nie dziwie sie ze nie umies czytac ze zrozumieniem
skoro jestes dziecko neo. Na drugi raz nie obrazaj innych skoro chca ci pomoc . Bedziesz
wszystkich wyzywal od od choloty jesli wytykac beda bledy . A tak na marginesie to chyba
jestes ty co niedawno obrazal PW
12 kwi 01:32