Oblicz x
Tina:

Nie korzystając z tablic funkcji trygonometrycznych oblicz x (patrz rysunek)
(tam jest kąt prosty i kąt 15 stopni)
Mogę prosić o jakieś wskazówki ?
11 kwi 21:39
Mila: Napisz całe zadanie dokładnie, czy to ciąg dalszy innego problemu?
11 kwi 22:04
Tina: Zagapiłam się, podstawa ma "1". To osobne zadanie ze zbioru aksjomat.
11 kwi 22:12
Mila:

Tak ma być?
11 kwi 22:35
Morpo: Tak
11 kwi 22:46
Morpo: Robiłem dzisiaj to samo zadanie, testy maturalne aksjomat i też nie wiem jak to zrobić
11 kwi 22:47
Mila:
x=tg15
0
cos30=
2cos215−1 [wzór cos2x=cos
2x−sin
2x=
2cos2x−1
| | √3+2 | | 4−√3−2 | |
sin215=1− |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
dokończ
masz otrzymać:
tg15
0=2−
√3
11 kwi 22:48
Saizou: | | sin(45−30) | |
tg(15)=tg(45−30)= |
| |
| | cos(45−30) | |
i rozpisz to dalej
11 kwi 22:51
Mila: Też dobrze. Saizou
11 kwi 22:52
Tina: Dziękuje bardzo! Za bardzo wzięłam sobie do serca "Nie korzystając z tablic funkcji
trygonometrycznych"
11 kwi 23:25
Mila: A jaką dali odpowiedź, to poznamy intencje autora.
Na przyszłość, jesli masz odpowiedź, to podaj.
11 kwi 23:29
Tina: Dokładnie tak jak podałaś. Jeszcze raz dzięki
11 kwi 23:30
Mila:
W takim razie tak trzeba liczyć, zrób obydwoma sposobami a na przyszłość wybierz ten, w którym
mniej okazji do popełnienia błędu.

Owocnej pracy.
11 kwi 23:34
Morpo: Witaj Mila, próbowałem zrobić to samo zadanie jednak nie wiem jak się pozbyć tych kwadratów...
wychodzi mi tg2α=7−4√3
12 kwi 00:14
Mila:
No i dobrze!
Przekształcam Twój wynik:
tg
215=(2−
√3)
2
( bo (2−
√3)
2=4−4
√3+3=7−4
√3)
Ja obliczam tak:
| | √2−√3 | | 2−√3 | |
tg15= |
| * |
| = |
| | √2+√3 | | 2−√3 | |
12 kwi 00:32