ratujcie
milenaaa: wykaz ze stosunek obwodu kola do obwodu wielokata opisanego na nim jest rowny stosunkowi pola
kola do pola wielokata....
blagam zrobcie mi to zadanie
9 wrz 17:42
Eta:
Ok . poratuję Cię ( tylko co z tego będziesz miała jak ja Ci to banalne zad. rozwiążę.)
2P
r=
, gdzie P −− pole powierzchni czworokąta , p −−− obwód czworokąta
p
r −−− długość promienia okręgu wpisanego w ten czworokąt
2πr −−− obwód koła
2πr2 −−− pole koła
podstaw za r i wyznacz:
2πr
= ......
p
πr2
i
= ......
P
sprawdzisz czy te stosunki są równe?
i to wszystko