Trójkąt prostokątny
Bardzo proszę o pomoc: Zadanie 5 (6 pkt.)
W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długości |BC| = 8, |CA| =
√17. Na boku
AB wybrano punkt D tak, że |AD| = 2 . Oblicz sinus kąta DCA .
Rysunek:
http://img.zadania.info/zes/2/0076892/HzesR55x.gif
Część rozwiązania:
Stosując twierdzenie sinusów w trójkątach ADC i BCD mamy
http://img.zadania.info/zes/2/0076892/HzesR60x.gif
Bardzo proszę o pomoc w szczególności z tą drugą linijką. Wg. mojego myślenia
Cos β = |CD| do |AC|
zaś sin 90 stopni − α, to |BD| do |BC| więc skąd ta druga zależność