matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
POMOCY:
Czy jest jakis szybki sposob obliczenia takiej całki
√
x
2
+1
∫
?
x
2
11 kwi 21:25
Krzysiek:
nie wiem czy szybki ale np. taki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ca%C5%82kowanie_przez_podstawienie#Ca.C5.82kowanie_r.C3.B3.C5.BCniczek_dwumiennych
11 kwi 21:35
Mila:
x
2
+1
x
2
1
∫
dx=∫
dx+∫
dx=
x
2
*
√
x
2
+1
x
2
*
√
x
2
+1
x
2
*
√
x
2
+1
1
1
=∫
dx+∫
dx= na pierwszą masz wzór
√
x
2
+1
x
2
*
√
x
2
+1
1
druga np. podstawienie
=t
x
11 kwi 21:37
POMOCY:
wielkie dzieki
11 kwi 21:41