całka wymierna
matroz: Witam, chciałem prosić o pomoc w rozwiązaniu całki
| | x2 | |
próbowałem rozbić funkcię podcałkową na x* |
| i robić przez części; mam 2 możliwości |
| | 4−x2 | |
podstawień u i v', żadna nie doprowadziła mnie do wyniku.
jak rozwiązać to zadanie

pozdrawiam
11 kwi 21:19
Mila:
| | x2 | | x2−4+4 | | 4 | |
−∫ |
| dx=−[∫ |
| dx]=−[∫dx+∫ |
| ]= |
| | x2−4 | | x2−4 | | (x−2)(x+2) | |
druga całka− ułamki proste
11 kwi 21:25
matroz: Dzięki wielkie


!
Znowu mi pomogłaś
11 kwi 21:49
Mila:
11 kwi 21:55
matroz: A czy mogłabyś pomóc mi w jeszcze jednym zadaniu:
Oblicz objętość bryły obrotowej powstałej z obrotu danej linii wokół osi Ox.
y
2=x(x−1)
Nie wiem jak poradzić sobie z tym kwadratem, czy rozdzielić na dwie y=
√x(x−1) i y=−
√x(x−1)
, i co dalej robić?
11 kwi 21:58
Mila:

Musisz mieć podane granice.
Do narysowania skorzystałam z Twoich wzorów.
Do wzoru na objętość wstawiasz y
2.
V=π
a∫
by
2 dx
?
11 kwi 22:25
Karol: Ale objętość będzie tutaj nieskończona?
11 kwi 22:38
matroz: Karol ma rację
11 kwi 22:38
Mila: No powinny być podane granice całkowania.
11 kwi 22:49
matroz: W poleceniu nie były, więc błąd ze strony twórcy zadania
12 kwi 00:05
Mila: Zobacz co jest w Analizie Skoczylasa. W Krysickim , wszędzie podawane granice, chyba ,że jest
to krzywa np. elipsa.
Wtedy ustala się granice bez trudu.
Gdyby w tym zadaniu była krzywa y=x(x−1), wtedy można ustalić granice.
W tym momencie więcej nie mogę pomóc.
Poczekajmy na Triviala, jest na bieżąco z tym materiałem.
12 kwi 00:50
Karol: książka to Radosław Grzymkowski − "zadania i odpowiedzi", zad. 11.42 przykład k)
12 kwi 01:34
Karol: Ja też próbowałem to kiedyś zrobić, wydaje mi się że jest błąd, w książce odpowiedź pi/12
12 kwi 01:38