punkty wspólne
Madzia: wyznacz współrzędne punktów prostej o równaniu −x +y −2 =0 i okręgu o środku S= (−3,2) o
promieniu 3
zrobiłam układ równań.
{ (x+3)2+(y−2)2=32
{ y=x+2
{ (x+3)2+(x+2−2)2=32
{ y=x+2
(x+3)2+(x)2=32
x2+6x+9+x2=9
2x2 +6x=0
2x(x+3)=0
2x=0 i x=−3
czy może ktos mi podpowiedzieć co dalej nalezy robić ?
11 kwi 21:08
pic: wyszło Ci x1 = 0 i x2 = −3
podstaw do tego y=x+2
i masz dwa punkty styczne P1 = (x1, y1) i P2 = ...
11 kwi 21:16
Madzia: ok dzięki kolego.
11 kwi 21:17
dero2005:
x1= 0
x2 = −3
y1 = x1+2 = 2
y2 = x2 + 2 = −1
gdyż te punkty należą do prostej(możesz też wstawić do równania okręgu)
11 kwi 21:18