oblicz długość cięciwy
bacall: Punkt P leży na pewnej średnicy okręgu i dzieli ją na odcinki o długosciach równych 4 i 8.
Oblicz długość cięciwy przechodzacej przez punkt P i prostopadłej do tej średnicy
11 kwi 21:02
Emenka:

4+8=12 − srednica, czyli promień = 6
PA obliczasz z pitagorasa. PA
2=6
2−2
2
Mnożysz przez 2 i masz cięciwe.
11 kwi 21:56
Michał:

z trójkąta prostoątnego ===> AP
2=BC*PC ===> AD= 32 bo AD = 2*AP
11 kwi 21:56
Michał: no i masz 2 proste sposoby
11 kwi 21:58
bacall: Dziękuję bardzo
12 kwi 07:11