Jak obliczyc ilosc monet?
Seba: Pomocy

!
Mamy pewna ilosc monet. Rozkladamy je w kolumny i tak przy dwoch kolumnach mamy dwie rowne plus
1moneta zostaje. Odpowiednio przy trzech, czterech , pieciu, szesciu kolumnach − kazda po
jednakowej liczbie monet− jedna moneta pozostaje "wolna". Przy siedmiu liczba monet w kazdej
jest jednakowa i nic nie zostaje.
ILE JEST MONET?
9 wrz 17:37
Eta:
721 monet
10 wrz 00:49
AROB: Dobrej nocy WSZYSTKIM!
10 wrz 00:57
Bogdan:
Liczba monet jest liczbą która:
przy dzieleniu przez 2 daje resztę 1, szukana liczba jest nieparzysta
przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1,
przy dzieleniu przez 4 daje resztę 1,
przy dzieleniu przez 5 daje resztę 1, ostatnią cyfrą szukanej liczby jest 1
przy dzieleniu przez 6 daje resztę 1,
przy dzieleniu przez 7 daje resztę 0.
Nie podaję sposobu rozwiązania, przedstawiam końcowy wynik.
Liczb spełniających warunki zadania jest nieskończenie wiele, tworzą one ciąg
arytmetyczny an = 420n − 119.
a1 = 420*1 − 119 = 301
a2 = 420*2 − 119 = 721
a3 = 420*3 − 119 = 1141,
itd.
10 wrz 01:08
Seba: Jestescie niesamowici

− dzieki Seba
10 wrz 10:14