Rozkładanie na czynniki wielomianu zmetodą grupowania wyrazów
Dawid: Witam. Mam problem z rozłożeniem jednego wielomianu na czynniki metodą grupowania wyrazów.
Wielomian ten to: −9x3−18x2+x+2
Zacząłem go rozwiązywać w następujący sposób:
W(x)= −93−18x2+x+2
−9x2(x+2)+1(x+2)
W(x)= (x+2)*(−9x2+1)
Δ=b2−4ac a=(−9) b=0 c=1
Δ=0−4*−9*1
Δ=36
√Δ=6
Obliczyłem miejsca zerowe x1 i x2
x1= 1/3
x2 = −1/3
Otrzymałem: W(x)= (x+2)*(x−1/3)*(x+1/3)
W odpowiedzi do zadania jest wynik W(x)=(x+2)*(1−3x)*(1+3x)
Co robię nie tak? Czy nie powinienem stosować delty? Jeśli tak, to dlaczego?
11 kwi 20:48
PuRXUTM: jest ok

W(x)=−9x
3−18x
2+x+2=−9x
2(x+2)+(x+2)=(x+2)(1−9x
2)=(x+2)(1−3x)(1+3x)=
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+2)(−3)(x− |
| )(3)(x+ |
| )=−9(x+2)(x− |
| )(x+ |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
11 kwi 20:53
Kostek:
−9x
3−18x
2+x+2=0
−9x
2(x+2)+(x+2)=0
(x+2)(−9x
2+1)=0
(x+2)−(9x
2−1)=0
−(x+2)(3x−1)(3x+1)=0
jak masz (−9x
2+1) wyciągasz − przed nawias i masz (9x
2−1) a tu już wzór skróconego mnożenia
a
2−b
2 więc liczenie Δ jest zbędne
11 kwi 20:55
Dawid: OK. Dzięki za pomoc.
11 kwi 20:57