prawdopodobieństwo
pic: Ze zbioru cyfr Z={1,2,3,4,5,6,7,8,9} wyjęto 3 razy po jednej bez zwracania i ułożono w ciąg.
Oblicz prawdopodobieństwo, że ułożony ciąg przedstawia liczbę trzycyfrową większą od 333.
wiem tylko że Ω = 9 * 8 * 7 = 504
dalej nie potrafię. czy mógłby mnie ktoś naprowadzić jak obliczyć liczbę zdarzeń sprzyjających
zdarzeniu A?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
11 kwi 20:44
pic: up
11 kwi 21:03
pic: up
11 kwi 22:43
Mila:
1) jeżeli cyfra setek równa : {4,5,6,7,8,9} to każda liczba jest większa od 333.
6*8*7=336
2) 34x− cyfra setek: 3,cyfra dziesiątek może być:4,5,6,7,8,9,
cyfra jedności dowolna różna od 3 i wybranej na cyfrę dziesiątek
6*7=42
łącznie : 336+42=378
11 kwi 23:10
pic: "1) jeżeli cyfra setek równa : {4,5,6,7,8,9} to każda liczba jest większa od 333. 6*8*7=336"
Nie rozumiem w ogóle dlaczego "6*8*7"? Skoro na pierwszym miejscu mamy już cyfrę większą od 3
to powinno być chyba 6*9*9...
12 kwi 21:09
Mila:
rozważmy przypadek, gdy cyfrą setek jest 4.
4xx
na drugą cyfrę wybieram jedną z {1,2,3,5,6,7,8,9} [ 8 możliwości]
np. 1
41x na trzecią cyfrę wybieram jedną z {2,3,5,6,7,8,9} [ 7 możliwości]
12 kwi 21:17
pic: Ok! Dzięki wielkie

W końcu zrozumiałem.
12 kwi 21:25
Mila:
12 kwi 21:37