Wykaż że
Jan: Wykaż, że jeżeli a2 + b2 ≥ 2 to wtedy a + b ≥ 2
11 kwi 20:29
Jan: mama pomysł taki
a2 − 1 + b2 − 1 ≥0
(a−1)(a+1)(b−1)(b+1)≥0
ale co dalej ?
11 kwi 20:35
Vax: | | √7 | | 1 | |
Nieprawda, wstaw a = |
| , b = |
| |
| | 2 | | 2 | |
11 kwi 20:36
Jan: to wychodzi i zgadza się dla tych liczb ale i tak nie wiem, co dalej zrobić żeby to wykazać
11 kwi 20:41
Jan: a racja sorry coś pomyliłem ale tak dzieki
11 kwi 20:43
PW: Twierdzenie jest nieprawdziwe, wystarczy wziąć jakiekolwiek dwie liczby ujemne mniejsze od −1,
np. −−2 i −3. Dla dodatnich też nie jest prawdziwe, np. dla a=1,5 i b=0,2.
Pewnie polecenie źle przepisane.
12 kwi 19:26