Rozwiąż równanie :)
Maciek: (tgx+sinx)*cosx=(tgx+sinx)*sinx
11 kwi 20:26
Mila:
(tgx+sinx)*cosx=(tgx+sinx)*sinx⇔
(tgx+sinx)*cosx−(tgx+sinx)*sinx=0⇔
(tgx+sinx)*(cosx−sinx)=0⇔
(tgx+sinx)=0 lub (cosx−sinx)=0
dalej dasz radę?
11 kwi 20:58
Maciek: rozwiązanie w zbiorze zadań to x=pi/4 i x+k(pi). nie zgadza mi się to ponieważ cosinus ma
rozwiązania rzędu 2k(pi).
11 kwi 21:03
Maciek: błąd. zamiast x+k(pi) ma być x=k(pi)
11 kwi 21:05
Maciek: Jakie są według was rozwiązania? ostatecznie wychodzi mi ze tgx=1 i cosx=−1. Czyli x=pi/4 i
x=2k(pi)
11 kwi 21:08
Mila:
| | π | |
tg(x)+sin(x)=0 lub cosx−sinx=0 i x≠ |
| +kπ |
| | 2 | |
| | 1+cosx | |
sinx=0 lub |
| =0 |
| | cosx | |
x=0+kπ lub 1+cosx=0
x=kπ lub cosx=−1
x=kπ lub x= π+2kπ to rozwiązanie zawiera się w x=kπ
lub cosx=sinx ⇔
11 kwi 21:20
Maciek: teraz widzę. dziekuję za zainteresowanie i pomoc
11 kwi 21:24
Mila:
11 kwi 21:25