matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg geometryczny
Reggaewilk:
Podane liczby tworzą ciąg geometryczny 8,2
x
,16. Wyznacz x i różnicę tego ciągu
11 kwi 19:56
PuRXUTM:
raczej nie różnicę a iloraz z definicji (2
x
)
2
=8*16 2
2x
=128 2
2x
=2
7
⇔ 2x=7 x=3,5
2
3,5
2
3,5
q=
=
=2
1/2
=
√
2
8
2
3
11 kwi 20:11