pilne!
anitakaninie: Dana jest prosta k o równaniu y=x i parabola p o równaniu y=x
2.
a) Wśród punktów leżących na paraboli p w drugiej ćwiartce układu współrzędnych, znajdź punkt
| | √2 | |
odległy od prostej k o |
| |
| | 6 | |
b) Wykaż, że dla każdego x
0 ∊ <0;1> punkt ( x
0, y
0 ) leżący na paraboli p jest odległy od
| | √2 | |
prostej k o mniej niż |
| |
| | 6 | |
Z góry dziękuję o pomoc.
PuRXUTM: a) L−punkt leżący na paraboli i w II ćwiartce
należy do paraboli czyli L=(x
L,x
2L)
pr. k: x−y=0
| | |1*xL+(−1)*x2L+0| | | |AxL+ByL+CI | |
d(L.k)= |
| ze wzoru d(L,k)= |
| |
| | √12+(−1)2 | | √A2+B2 | |
| √2 | | |1*xL+(−1)*x2L+0| | |
| = |
| |
| 6 | | √12+(−1)2 | |
| | 1 | | 1 | |
1*xL+(−1)*x2L+0= |
| v 1*xL+(−1)*x2L+0=− |
| |
| | 3 | | 3 | |
policz to teraz i pamiętaj że punkt L ma leżeć w II ćwiartce czyli x<0 y>0