matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stożek
jaaaa:
Wycinek kołowy o polu 12π, kąt srodkowy 150 stopni. Oblicz objętość i pole całkowite stożka
11 kwi 19:53
dero2005:
α
S = πl
2
*
360
150
12π = πl
2
360
12
√
5
l =
5
α
L =
2πl = 2πr
360
150
12
√
5
2π*
= 2πr
360
5
r =
√
5
√
595
h =
√
l
2
− r
2
=
√
(
12
√
5
5
)
2
− (
√
5
)
2
=
5
πr
2
*h
V =
=
3
P
c
= πr(r + l) = dokończ
11 kwi 20:18